Máte doma čerstvě narozené miminko a těšíte se na to, co vás společně čeká.🙋🏼‍♀️ Těšíte se na každý úšklebek, který připomíná úsměv, na rozsvícená očička, na doteky malých ručiček.🤱🏻 ALE EJHLE! Miminko pláče, zatíná se, rudne a není tzv. v pohodě.😱 A to všechno mnoho hodin denně. Co mu jen můžeme být? Že by ona nepříjemná kolika? Prdíky?😥

ACH JO, PROČ?

Maminko, tatínku, tohle se prostě děje, a vy za to nemůžete.😘 Pokud se teda neládujete nadýmavými potravinami a ty následně skrze kojení dělají vašemu miminku neplechu ve střevech.🫢 Miminka na prdíky trpí hlavně v prvních měsících. Tak zvaná tříměsíční kolika kojenců se jako častý problém týká až 35 % zdravých kojenců ve věku od 3 neděl až do několika měsíců věku a u dalších cca 40 % kojenců se jedná o problém občasný.😉

CO S TÍM? 

Lékaři i zkušené mámy vám budou dávat několik základních tipů. Každý jeden u vás může zabrat, a nebo taky ne.😏

🟥Jsou to masáže bříška: jde o rozhýbání střev pomocí jemných masážních pohybů. Použít můžete dětský olejíček a taky nahřátou plenu.

🟥rektální rourka: tu vám doporučí jako poslední variantu, JENŽE to neznají Hadimršku! Tedy rektální rourku Riocath baby. Český vynález, který má patentovanou technologii a pomáhá už v několika zemích ve světě. Je nenávyková, děťátko její zavádění necítí, tudíž nemůže vzniknout návyk. Zavádí se do bezpečné vzdálenosti a ani o milimetr dál, takže se nemusíte bát poranění. A funguje OKAMŽITĚ. Úleva přijde hned.💨 Miminko přestává bolet bříško, přestává plakat a je zase spokojené. 

🟥kapky proti nadýmání: ty koupíte v lékárně, a je dobré kombinovat je s probiotiky. Podáváte je před každým kojením/krmením. 

🟥čaje: dnes se doporučuje spíš než miminku, podávat čaj kojící mamince, a to zejména fenyklový nebo rovnou směsi pro kojící matky. 

🟥polohování: když miminko několikrát denně opatrně položíte na bříško, rozhýbete peristaltiku střev a prdíky tak snáz vyjdou ven. Ale pozor, miminka na bříšku zpočátku dost protestují. 

🟥cvičení: velmi šikovná metoda nejen na rozhýbání střev ale i kyčlí. Tady je dobré poradit se s pediatrem, který vám cviky ukáže a nebo nakoukat videa. Jde o zvedání pokrčených nožiček a jejich jemné přitlačení na bříško, následně s nimi opatrně kroužíte. 

🟥odříhnutí: miminko se tak po každém kojení/krmení zbaví přebytečného vzduchu, které spolykalo během sání. 

JAK TOMU PŘEDCHÁZET?👀

Mezi příčiny vzniku patří nejčastěji špatná technika kojení, kdy miminko polyká hodně vzduchu. To se děje třeba i při používání kloboučků, kdy mléko vytéká rychleji, a děťátko nestíhá, tak rychle polyká a u toho spolyká i více vzduchu. A děje se to i u krmení z lahvičky. Vybírejte moderní anti colic lahvičky, které jsou speciálně navržené, aby předcházely polykání vzduchu během krmení.🍼 A samozřejmě je dobré hlídat si, co jíte. Nadýmavé potraviny jako luštěniny, čerstvé pečivo či některé druhy zeleniny umí potrápit.🍩

JE TO ZOUFALÉ!😫

My víme, že je to těžké vidět své miminko trápit se. Ale u koliky jde o dočasný problém.🥹 Jakmile vaše malé povyroste, začne se hýbat, střeva se umoudří. Nicméně – nebojte se sáhnout po rektální rource, která okamžitě uvolní nahromaděný plyn a rychle a efektivně pomůže od bolesti. Ta od RIOCATHBABY je zcela bezpečná a nenávyková. Zeptejte se našich maminek.🤗

Jsme v tom s vámi!❤️