STORY

Kapitola 1

Jak vznikl náš unikátní patentovaný princip RIOCATH® na naší rektální trubičce? 

Zde začíná historie, která dnes pomáhá po celém světě

K vynálezu unikátního principu Riocath se musíme vrátit o mnoho desítek let zpátky.  Vše začalo neštěstím na Štědrý den v roce 1976, když lezl ještě ne osmnáctiletý student střední průmyslové školy po skalách uprostřed Velké Ameriky. Jediný okamžik rozhodl o příštích měsících. Následky pádu byly zničující. Lékaři v Berouně ošetřili, co mohli. Zranění se ale komplikovala.

Tento mladý student odmaturoval z nemocničního lůžka. Zdravotní komplikace, které pokračovaly ještě řadu let, nezabránily čerstvému maturantovi s plným invalidním důchodem přihlásit se na medicínu. Po státnicích nastoupil absolvent strojnické průmyslovky a následně medicíny do nemocnice Na Bulovce. Vzdělání z těchto dvou oborů mu na začátku života vložilo základ pro budoucí vynález unikátního RIOCATH® principu.

K vynálezu RIOCATH principu možná ještě větším dílem přispěla jedna věc, a to osobní zkušenost z mnoha let léčby a upoutání na lůžko. Během této doby si mladý muž prožil katetrizaci (cévkování) nesčetněkrát a zažil si i její neblahé bolestivé následky. Hlavně proto přemýšlel, jak tento způsob léčby vylepšit jak pro pacienty, tak lékaře.

Studentem, který se těsně před osmnáctým rokem zřítil ze skály a o desítky let později si patentoval speciální mechanismus medicínských produktů, je  

MUDr. Miroslav Svoboda,
vynálezce
Reverse Inside-Out CATHeter.
z toho byl následně odvozen i název firmy RIOCATH

Kapitola 2

Jak se z trubičky stal krásný a usměvavý medvídek.

Za tímto projektem stojí pár lidí, MUDr. Miroslav Svoboda, Iveta Florišová, Tomáš Novotný a jak to vše začalo 😊

Tento příběh je psán mou osobou (Iveta). Začátkem roku 2019, jsem nastoupila do společnosti jako obchodní ředitelka, kde jsem se poprvé seznámila s unikátním principem Riocath z kterého, jsem byla nadšená a skláněla velký obdiv našemu panu doktorovi. Princip, který vymyslel byl pro mě fascinující vzhledem k pomoci osobám, které to opravdu potřebují a zároveň v mnoha případech to i může zachránit životy. Myslím, že Náš pan doktor si zaslouží více než jen obdiv, jelikož je to pro mě jeden z mála lidí, který pracuje opravdu srdcem, a nejen s dolary v očích 😊

Ale teď zpátky ke mně 😊 v den, kdy jsem dostala do ruky první produkty, které se tehdy blížily k finální verzi, jsem se seznámila i s rektální trubičkou (rourkou).

Když jsem ji poprvé držela v ruce, jakožto matka dvou dětí, naskočila mi okamžitě myšlenka, že produkt je geniální, ale pro matky nevyhovující a nepřijatelný, jelikož manipulace byla složitá a barva? No znáte to, když se nám ty dětičky narodí, infantilnost je trochu základ v naší hlavě a vše musí být prostě rozkošné jako ty děti a zde to všechno začalo. 

Tehdy jsem u stolu řekla, že by to mělo vypadat jinak a funkčně by to mělo být jednodušší, ale v této firmě pracuje převážně 80 % mužů, takže mnoho maminek mi dá za pravdu, že vysvětlovat proč a zač bylo trochu složité.

Naštěstí jsem dostala nabídku a volnou ruku na to, ať tedy udělám návrh, který mám předložit a uvidíme co s tím. Takže jsem sedla ke stolu a začala dlouhé dny přemýšlet a vzpomínat na chvíle, kdy mé děti byly ještě malé a co vše by mi usnadnilo život při řešení dětské koliky. Každá prvorodička má totiž strach se sotva dotknout svého malého zázraku, natož mu něco vsouvat do tělíčka i když víme, že to miminku pomůže. Ale kdo z nás si nekladl otázku jak a hluboko zasunout? Neublížím tím tomu malému stvoření? Co reflex a závislost? Takže jako první jsme se s Tomášem shodli na tom, že určitě musíme změnit barvu, jelikož byla od prvopočátku na můj vkus vulgárně žlutá 😊 To byl asi nejjednodušší první krok, změna barvy, trubička tedy dostala mléčně bílý kabátek a hned na mě působila příjemněji. 

Dále bylo těžší vymyslet něco k trubičce, aby se ovládala jen jednou rukou, jelikož navržena byla tak, že se musely použít obě ruce, což při boji s miminkem je docela nemyslitelné, opět mi, si myslím, dáte maminky za pravdu.

A tady začal složitý boj. Kdekdo, když se na naši trubičku podívá, si možná řekne jo super, hezký, krásný medvídek, ale za tím je mnohem více, než by kdo řekl. Já jsem měla představu, že tam musí být něco, co by fungovalo jako opěrka pro prsty, aby se trubička dala používat jen jednou rukou. A co jiného mě mohlo napadnout, než nějaké zvířátko, no matka, co si budeme povídat 😊  Začala jsem tedy studovat, jak které zvířátko na nás psychologicky působí. Ano opravdu až takhle daleko jsem šla,  byť jsou pejsek a kočička roztomilí, vzešel z toho medvídek. Máme totiž opravdu už od raného dětství v podvědomí roztomilého plyšového medvídka, jako něco, nad čím vždy trochu roztajeme, pokud to tedy není Grizzly v lese 😊 

Kapitola 3

Narození Medvídka

A tak byl medvídek na světě. Když jsem přišla s prvním návrhem medvídka, bylo mi řečeno, že jsem ho někde okopírovala z netu. Noooo, tak to bylo něco na mě, takže jsem zase usedla ke stolu a dlouhé hodiny malovala medvědy na papír, otevřela několik obrázků, namalovala asi 20 medvědů a z každého vzala něco. No řeknu vám, byl to zážitek, ale na základě tohoto, jsem přišla znovu a návrh předložila se slovy, tak a teď mi někdo řekněte, že jsem ho někde okopírovala, protože větší originál už nevymyslím 😊 Díky tomu se nám podařilo až neuvěřitelně dostat ochranou známku na medvídka u nás i ve světě.

Nesmím tedy zapomenout, že do grafiky to dával Tomáš a pracoval na tom, aby se to mohlo dát do výroby, jelikož já jako žena, a tím nechci urazit ženy, ale u mě to tak je, jsem trochu antitalent na elektroniku a různé programy. 😊V této fázi jsme procházeli nekonečnými hádkami, jak co bude a nebude, odstíny barvy atd… No klasika dámy, hádejte se s chlapem o růžové barvě 😊. Nakonec, ale vše dobře dopadlo, vše se dalo do kupy a návrh na první prototyp byl hotov a šup sním do 3D tisku ať ho můžu představit panu doktorovi. No, co vám budu povídat, jdu s kůží na trh, ale jdu za tím pro mě velkým vynálezcem, kterého si tedy velmi cením a ještě, než jsem vlezla do jeho dveří se mi snad třásly i vlasy na hlavě. 😊

Takže šup do těch dveří a představit ten zázrak, na který jsem byla vážně hrdá a zároveň se to díky tomuto všemu pro mě stalo více než jen zázračný produkt, ale něco mnohem víc. Bylo to najednou jak mé dítě, které pomalu pozorujete a děláte vše, aby se mu dařilo dobře. V této fázi se i má práce překlopila v hlavě do něčeho více než jen práce. Dnes považuji svou práci za něco, co je pro mě srdcové a významné, zároveň se snažím a nejen já, ale i Tomáš, dělat naši práci především srdcem. Ale zpátky k našemu panu doktorovi, když jsem se usadila a předložili jsme mu návrh a dali do ruky novou rektální trubičku, bez jakéhokoli slova ji jen držel a usmíval se, a tak se usmíval a stále nic neříkal. Vážně jsem nevěděla, co si myslet, jako jo, ne, fakt hrůza, nebo dobrý, prostě vážně dlouho nic neříkal a jen se usmíval. 😊 Když konečně začal mluvit, řekl, že je to dost infantilní, ale, že to chápe, že je muž a tak, že si myslí, že pro maminky to bude dobré. No vědec a chlap, toto si nesmíme brát moc k srdci, je to génius, ale naše ženská infantilnost je občas zapotřebí, proto se říká taky, že domov domovem dělají ženy, že dámy. 😊 A naše trubička v ten moment mohla jít do světa.

Ale zpátky k našemu panu doktorovi, když jsem se usadila a předložili jsme mu návrh a dali do ruky novou rektální trubičku, bez jakéhokoli slova ji jen držel a usmíval se, a tak se usmíval a stále nic neříkal. Vážně jsem nevěděla, co si myslet, jako jo, ne, fakt hrůza, nebo dobrý, prostě vážně dlouho nic neříkal a jen se usmíval. 😊 Když konečně začal mluvit, řekl, že je to dost infantilní, ale, že to chápe, že je muž a tak, že si myslí, že pro maminky to bude dobré. No vědec a chlap, toto si nesmíme brát moc k srdci, je to génius, ale naše ženská infantilnost je občas zapotřebí, proto se říká taky, že domov domovem dělají ženy, že dámy. 😊 A naše trubička v ten moment mohla jít do světa.

Kapitola 4

Jak jsem bojovala za obal pro maminky

Další na řadě, nad čím se bylo potřeba zamyslet byl obal a návod.  Opět jsem chtěla něco, co bude výjimečné, ale zároveň usnadňující maminkám život. 😊 A tak jsme začali obalem, jistě, že nejlevnější možný způsob, pokud se musím zamyslet i nad náklady, je ten klasický zatavený blistr, který když já dostanu do ruky a mám se do něj nějak dostat, tak mi stojí vlasy na hlavě. Protože pokud nemáte nůžky, jistě zkoušíte jako já klíče a otevřít to nějakým způsobem jakkoli to jde, přičemž se zpravidla říznu nebo si zlomím nehet a pak jen ječím, kdo toto zase vymyslel a nepoužíval hlavu, jistě mi dáte opět za pravdu. 😊 A tady byl opět kámen úrazu. Jistě jako já do této chvíle, než jsem viděla vše na vlastní oči a začala se pohybovat ve výrobě, bych si řekla bože, co je na tom tak drahého, kousek plastu!!! Vážně, omyl je pravdou.

Naše trubička je cenově výš, a to jsme rok pracovali na tom, aby náklady šly co nejníže, kolikrát se handrkovali s dodavateli i o halíře, protože i halíře ve větším rozpočtu dělají koruny a my potom, můžeme dát zase nižší cenu Vám. 😊

Ale zpátky k věci. I tak jsem všem řekla a stála si za tím, že náš produkt je jedinečný a vše s ním bude také. Takže když jsme přišli s naším blistrem, který jako matka, ale i jako každý člověk velmi ocením, samozřejmě, že jsem sklidila hned kritiku, jestli by nešel blistr ještě dražší 😊😊😊 A řeknu Vám i kde který distributor naší rourky, jako první poukáže na blistr, jestli to není zbytečně drahé. 😊 Jenže náš blistr prostě a jen lehce otevřete, pouze prsty a nemusíte se prát se zataveným obalem, který prostě nejde otevřít, nejsem prostě Hulk. 😊

A tak jsme boj o náš blistr úspěšně vyhráli, jelikož argumentů jsem měla dost. No představte si, že vám křičí miminko a vy potřebujete rychle trubičku, která je nedej bůh zatavená a jste někde na cestě, no to prostě na zešílení, pokud nejste členem týmu Avengers, nemáte šanci a maximálně ji vzteky rozšlapete. 😊
No a na závěr nám zbývá návod, který vkládáme do blistru, na který jsem už po dlouhém vymýšlení už moc neměla, tak jsem to přenechala Tomášovi, s tím, že já to budu jen korigovat a odsouhlasovat. Tomáš je naštěstí šikovný a má dost ženské cítění, ale i tak, zase hááádky, pan inženýr si potřeboval prosadit občas svou a já mu to musela vymlouvat. No zkusila jsem použít metodu můj nápad je vlastně tvůj, ale až toto bude číst, nadšený asi nebude. 😊😊😊

Ale zatím, budeme dělat, že vše vymyslel skvěle, teď to měl být opět vtip, je šikovný a jistě to, co vymyslel je skvělé. 😊I když cesta k závěru byla opět trnitá a dlouhá, o to je to asi dnes fakt úžasnější a krásnější.
A na závěr jedna vtipná, když jsme takhle konečně představili kompletní produkt ve firmě, všem se líbil, ale problém tentokrát nebyla má infantilnost. Na návodu jsou totiž foceny mé prsty s dlouhými nehty, které jsem si na focení nechala udělat, a ještě pro dokonalost jsem je nechala nalakovat na růžovou.  A víte co? všechny pány ve firmě jsem tím nějak pobouřila, prý ty nehty jsou nevhodné vůči maminkám, že by to nějakou mohlo odradit či naštvat, protože matky na mateřské nemají dlouhé nehty a nemají čas se o takové věci starat. No chápete to?

Jsem matka, takže jediné, koho to pobouřilo a naštvalo jsem byla já! Jako pánové, to že jsme matky na mateřské, neznamená, že stojíme v šátku u plotny a chodíme jen v teplákách. I my jsme krásné a rádi o sebe pečujeme a máme své kouzlo. Každá z nás je krásná, tak věřím, že mi dáte za pravdu a nikoho z vás mé nehty neodradí nebo nenaštvou. Tepláky a šátek mám rada, jak jinak, ale i já občas ráda vypadám k světu jako každá z nás. 😊No a na závěr nám zbývá návod, který vkládáme do blistru, na který jsem už po dlouhém vymýšlení už moc neměla, tak jsem to přenechala Tomášovi, s tím, že já to budu jen korigovat a odsouhlasovat. Tomáš je naštěstí šikovný a má dost ženské cítění, ale i tak, zase hááádky, pan inženýr si potřeboval prosadit občas svou a já mu to musela vymlouvat. No zkusila jsem použít metodu můj nápad je vlastně tvůj, ale až toto bude číst, nadšený asi nebude. 😊😊😊

Kapitola 5

Naše Anežka 

A na závěr si tady zaslouží pozornost i naše Anežka, což je to překrásné miminko, které máme všude😊 i tady jsme se snažili být jedineční a nechtěli nic kopírovat. Když jsme se rozhodli, vybrat miminko na náš leták a webové stránky, zajisté jsme jako první začali koukat po fotkách na internetu a vybírali jsme nějaké miminko, pak jsme, ale dostali nápad, že bychom mohli sehnat nějakou maminku, které bychom nechali udělat profesionální fotky a zároveň ji dali odměnu, když nám dovolí nafotit děťátko za podmínek, že fotky miminka můžeme používat pouze my. No, a tak jsme našli maminku a naši Anežku, Anežka je samozřejmě jméno holčičky😊

 

Pár dní po focení, když nám přišly fotky, byli jsme nadšení, Anežka je kouzelná a rozkošná holčička, a aniž by o tom tušila, už teď je to slavné miminko😊, pro nás tedy určitě😊 A to, že jsme vybrali správné miminko, nás přesvědčila už chvíle, kdy jsme odjeli na veletrhy do zahraničí. U našeho stánku každý pozastavil a nejen, že se jim líbil náš produkt, o který byl velký zájem, ale každý se nad naší Anežkou pozastavil a vykouzlil úsměv na tváři. Doufáme, že jednou až bude velká, tak se za tím poohlédne s úsměvem a bude to ukazovat třeba svým dětem 😊

Instagram

Naše produkty milují rodiče z celého světa!

Pomáháme nejmenším

Naše produkty jsou navrženy pro ty nejmenší z nás.

V nejlepší péči

Náš tým je složený ze zkušených doktorů a odborníků.