Narodí nebo už se vám narodila holčička?👧🏼 Tak to asi budete dřív nebo později řešit otázku, zda píchnout náušničky či to nechat na dítěti, ať se později rozhodne samo.😉 Za odborný pohled a text moc děkujeme ❤️ dětské zdravotní sestře, Adéle Pasculli @thenurseforyourbabies 👩🏻‍⚕️

NÁUŠNICE KDY a JAK?👂🏻

➡️ Doporučeno aplikovat po první dávce Hexavakcíny, nejpozději do 10.m, dítě si méně pamatuje a lépe spolupracuje
➡️ Aplikuje se sterilní jehlou či pistolí – jedná se o jiný princip propíchnutí ouška
➡️ Nejvhodnější materiál je lékařský plast či titan. Jiné kovy nejsou pro první použití vhodné, a to v rámci prevence alergie na kovy
➡️ Vyměnit za vlastní doporučeno po 6 týdnech
➡️ Nezapomínejte ouško dezinfikovat
➡️ Náušnice před aplikací ponořit do lihu

Dítě cítí bolest asi jako při očkování, snížit bolestivost můžeme aplikací EMLA krému – informujte se. Nejdůležitější je výběr místa, kde miminku náušničky aplikují. Nejčastěji navštěvujete pediatra, mnoho z vás ale bylo také v tetovacím studiu. Zde doporučuji vybírat opravdu ověřené místo. Zkušenosti mají také velké a většinou se aplikuje v těchto místech jehlou, kdy se provede sterilní a ostřejší vpich. Lékaři většinou využívají nástřel pistolí, protože se jedná o rychlejší aplikaci při které dítě nemusí tolik spolupracovat.

DŮLEŽITÉ ZÁSADY☝️

➡️ Hygiena – dezinfekce
➡️ Nezbytná symetrie
➡️ Prevence bolesti (ne všude se řeší, jde o vaše dítě, informujte se jak bolest řeší)
➡️ Pozor na možné alergie (alergie na kovy v rodině?)

A jaké zkušenosti máte vy? 😊

Rozhodnutí, jestli náušnice dítěti dát nebo ne, kdy a jakým způsobem, je samozřejmě jen na vás, rodičích. Je ale dobré zjistit si, jak to celé probíhá a jaké máte možnosti. Připojíme ještě názor jedné z maminek, která má doma dvou letou dcerku….

“Po načtení různých zkušeností maminek a recenzí, jsme se doma shodli na propíchnutí oušek jehlou.💉 Objednala jsem nás do vyhlášeného tetovacího studia, který se právě propichování uší věnuje dlouhodobě. Den před zákrokem jsem couvla a rezervaci zrušila. Prostě jsem se tak bála, že to bude maličkou bolet, že jsem nemohla!😱 Nakonec jsme ji nechali náušnice nastřelit v půl roce u naší paní doktorky, která nás ujistila, že to nedělá jen výjimečně, ale pravidelně už mnoho let, a ještě se nestalo, že by to děťátku způsobilo újmu na zdraví. Celé to trvalo pár vteřin. Byli jsme připraveni rozptylovat a rozveselovat. S sebou jsme měli hracího nosorožce, já držela malou a manžel dělal divadlo. Pláč samozřejmě byl. Ale krátký. Fungovalo to skvěle.💪 Vše se rychle zahojilo, my si oddechli. Byla jsem nakonec i přes počáteční strach ráda, že jsme do toho šli. Říkám si, že si tu bolest nebude pamatovat, ale kdyby na to šla až bude starší, už by ji to bolelo víc a dýl by si to pamatovala.”

A jaké zkušenosti máte vy s náušničkami?😊